Esiselvitys kuntien elintarvikevalvonnan tietojen keruusta
Lataukset:
maa- ja metsätalousministeriö
2003
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön työryhmämuistio 24/2003This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:952-453-153-4Tiivistelmä
Elintarviketalouden laatutietojärjestelmän (ELATI) kehittäminen on keskeinen Suomen elintarviketalouden laatustrategian toteuttamiseen liittyvä eri toimijoiden laaja-alainen tietojärjestelmiä koskeva yhteishanke. ELATIn eräänä hankkeena on kunnallisen elintarvikevalvonnan tietojenkeruun selvitystyö, jonka puitteissa tämä raportti on laadittu.
Kunnallinen elintarvikevalvonta on osa kansanterveyslain määrittelemää ympäristöterveydenhuollon kokonaisuutta, jonka eri toimintoja kunnalliset valvontaviranomaiset panevat toimeen. Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta, asianmukaista laatua ja koostumusta sekä ehkäistä ja poistaa elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja ja taloudellisia tappioita. Kunnallisen elintarvikevalvonnan ohjaus kuuluu Elintarvikeviraston (EVI) vastuulle kolmen ministeriön (MMM, STM ja KTM) tulosohjauksessa. Alueellisesti toimeenpanevina viranomaisina ovat lääninhallitukset ja paikallisella tasolla kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.
EVI seuraa Suomen elintarvikevalvontaa kunnallisista valvontayksiköistä vuosittain kerättävällä kertomustietolomakkeella (ELTU, liite 1). Edellisen vuoden tiedot lähetetään lääninhallitukseen tammikuun loppuun mennessä ja lääninhallitukset toimittavat tarkistamansa lomakkeet EVIlle helmikuun loppuun mennessä. Kunnallisessa ympäristöterveydenhuollon toimeenpanossa käytetään yleisesti apuna toimintaa tukemaan suunniteltuja kaupallisia tietojärjestelmiä. Näistä yleisimmin käytössä ovat TerveKuu (Envifile), YtBOSS (Software Point Oy) ja Tietonovo Tarkastaja (Tietonovo Oy). Kunnalliset tietojärjestelmät tukevat paitsi ympäristöterveydenhuollon valvontatoimintaa myös tietojen raportointia keskushallinnolle.
Elintarvikevalvonnan ja yleisesti ympäristöterveydenhuollon toimialalla on käynnissä hankkeita, jotka vaikuttavat merkittävästi elintarvikevalvonnan ja koko ympäristöterveydenhuollon hallinto-organisaatioon ja tiedonkeruuprosesseihin. Näistä tärkeimpiä ovat
- Paikallisen elintarvikevalvonnan kehittämishanke (MMM/ELO)
- Uusi kansallinen ja EY:n rehu- ja elintarvikelainsäädäntö
- ELITE-tietojärjestelmän kehittämishanke
- Ympäristöterveydenhuollon valvonnan suunnitelmallisuuden ja maksullisuuden laajentaminen.
Elintarvikevalvonnalla ja koko ympäristöterveydenhuollolla on myös erilaisia kehittämistarpeita tietojen keruun ja hallinnan suhteen. Kehittämistarpeet kohdistuvat kerättävien tietojen yhtenäisyyteen, toimintojen manuaalisuuteen, tietojen saatavuuteen hallinnon sisällä ja palvelujen kehittämiseen. Havaittujen seikkojen perusteella voidaan suositella, että toimintojen ja järjestelmien kehittäminen aloitetaan
1. ympäristöterveydenhuollon yhteisen tietojenkeruustrategian laatimisesta
2. kerättävien tietojen tietosisältöjen, koodistojen ja tietorakenteiden määrittelystä sekä tähän liittyvän pysyvän ylläpito-organisaation perustamisesta
3. yhteisen tietojenkeruujärjestelmän (sanomanvälityspalvelun) rakentamisesta ympäristöterveydenhuollon keskushallinnon tarpeisiin.
Kunnallinen elintarvikevalvonta on osa kansanterveyslain määrittelemää ympäristöterveydenhuollon kokonaisuutta, jonka eri toimintoja kunnalliset valvontaviranomaiset panevat toimeen. Elintarvikevalvonnan tehtävänä on valvoa ja edistää kaikkien elintarvikkeiden turvallisuutta, asianmukaista laatua ja koostumusta sekä ehkäistä ja poistaa elintarvikkeista johtuvia terveyshaittoja ja taloudellisia tappioita. Kunnallisen elintarvikevalvonnan ohjaus kuuluu Elintarvikeviraston (EVI) vastuulle kolmen ministeriön (MMM, STM ja KTM) tulosohjauksessa. Alueellisesti toimeenpanevina viranomaisina ovat lääninhallitukset ja paikallisella tasolla kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.
EVI seuraa Suomen elintarvikevalvontaa kunnallisista valvontayksiköistä vuosittain kerättävällä kertomustietolomakkeella (ELTU, liite 1). Edellisen vuoden tiedot lähetetään lääninhallitukseen tammikuun loppuun mennessä ja lääninhallitukset toimittavat tarkistamansa lomakkeet EVIlle helmikuun loppuun mennessä. Kunnallisessa ympäristöterveydenhuollon toimeenpanossa käytetään yleisesti apuna toimintaa tukemaan suunniteltuja kaupallisia tietojärjestelmiä. Näistä yleisimmin käytössä ovat TerveKuu (Envifile), YtBOSS (Software Point Oy) ja Tietonovo Tarkastaja (Tietonovo Oy). Kunnalliset tietojärjestelmät tukevat paitsi ympäristöterveydenhuollon valvontatoimintaa myös tietojen raportointia keskushallinnolle.
Elintarvikevalvonnan ja yleisesti ympäristöterveydenhuollon toimialalla on käynnissä hankkeita, jotka vaikuttavat merkittävästi elintarvikevalvonnan ja koko ympäristöterveydenhuollon hallinto-organisaatioon ja tiedonkeruuprosesseihin. Näistä tärkeimpiä ovat
- Paikallisen elintarvikevalvonnan kehittämishanke (MMM/ELO)
- Uusi kansallinen ja EY:n rehu- ja elintarvikelainsäädäntö
- ELITE-tietojärjestelmän kehittämishanke
- Ympäristöterveydenhuollon valvonnan suunnitelmallisuuden ja maksullisuuden laajentaminen.
Elintarvikevalvonnalla ja koko ympäristöterveydenhuollolla on myös erilaisia kehittämistarpeita tietojen keruun ja hallinnan suhteen. Kehittämistarpeet kohdistuvat kerättävien tietojen yhtenäisyyteen, toimintojen manuaalisuuteen, tietojen saatavuuteen hallinnon sisällä ja palvelujen kehittämiseen. Havaittujen seikkojen perusteella voidaan suositella, että toimintojen ja järjestelmien kehittäminen aloitetaan
1. ympäristöterveydenhuollon yhteisen tietojenkeruustrategian laatimisesta
2. kerättävien tietojen tietosisältöjen, koodistojen ja tietorakenteiden määrittelystä sekä tähän liittyvän pysyvän ylläpito-organisaation perustamisesta
3. yhteisen tietojenkeruujärjestelmän (sanomanvälityspalvelun) rakentamisesta ympäristöterveydenhuollon keskushallinnon tarpeisiin.