Kokonaisvaltaisen suorituskyvyn mittausjärjestelmän rakentaminen elintarvikealan pienyritysten käyttöön. Esitutkimus
Laaksonen, Miia; Forsman, Sari; Immonen, Helena (2004)
Laaksonen, Miia
Forsman, Sari
Immonen, Helena
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
64
Sivut
71 s., 1 liite
MTT
2004
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-872-2
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-872-2
Tiivistelmä
Tiivistelmä Tutkimuksen päätavoitteena oli rakentaa pieneen elintarvikealalla toimivaan yritykseen sen tarpeita vastaava kokonaisvaltainen suorituskyvyn mittausjärjestelmä. Kokonaisvaltaiset suorituskykymittaristot sisältävät taloudellisten mittareiden lisäksi operatiivisia ja laadulli-sia mittareita liittyen esimerkiksi kasvuun ja kehittymiseen, prosessien tehokkuuteen, osaamiseen, työntekijöiden motivaatioon ja asiakassuhteisiin. Tutkimusongelmana oli, mihin tekijöihin on kiinnitettävä erityistä huomiota kehitettäessä suorituskyvyn mittausjärjestelmää elintarvikealan pienyrityksen käyttöön. Tutkimuksen teoreettinen osio perustuu suorituskyvyn mittaamisen teoriaa, mittaristojen käytännön toteutusta ja pienyrityksiä käsittelevään kirjallisuuteen. Empiirinen osio toteutettiin tapaustutkimuksena hyödyntäen toimintatutki-muksen menetelmää, jossa tutkija osallistuu aktiivisesti tutkittavan kohteen toimintaan. Tässä tutkimuksessa tutkija toimi yhteistyöyrityksen suorituskykymittariston rakentamispro- jektin vetäjänä. Projekti toteutettiin yhteistyössä yrityksen edustajien kanssa. Tutkimuksen konkreettisin tulos on yhteistyöyrityksen kokonaisvaltainen suorituskykymit-taristo, joka koostuu kuudesta kyseisen yrityksen menestymisen kannalta kriittisestä osa-alueesta sekä onnistumista näillä osa-alueilla kuvaavista mittareista tavoitearvoineen. Mittariston osa-alueiksi valittiin talous, kasvu ja kehitys, kumppanuus, toiminnan laatu, henkilöstö ja johtaminen. Prosessi, joka yhteistyöyrityksessä käytiin läpi mittariston aikaansaamiseksi, on myös itsessään tulos. Yhteistyöyrityksen mittaristoprojektissa havaittiin joitakin erityispiirteitä, joiden voidaan olettaa olevan sidoksissa yrityksen pieneen kokoon. Yrityksen toimintaa projektissa leimasivat puutteellinen valmistelu ja kiire. Mittariston rakentamiseen tarvittavien resurssien järjestäminen oli yrityksessä vaikeaa, rutiinitöitä ei suunniteltu uudelleen ajan ja työpanoksen vapauttamiseksi mittaristoprojektia varten. Tämä oli varmasti ainakin osaksi seurausta siitä, että yhteistyöyrityksen johtoa ei saatu sitoutumaan projektiin niin hyvin kuin oli toivottu. Toisaalta yrityksen edustajat halusivat ajoittain tinkimättömästi tehdä mittaristosta toimivan ja täydellisen. Yhteistyöyrityksen edustajien toimialatuntemuk-sesta ja kyvystä ymmärtää yrityksen toiminta kokonaisuutena oli etua ja mittariston johdonmukaisuuteen ja kokonaisvaltaiseen toimivuuteen kiinnitettiin kiitettävästi huomiota. Myös parhaat ideat mittareihin ja tavoitearvoihin tulivat yrityksen edustajilta. Elintarviketoimialan vaikutuksia mittaristoprojektiin ei tässä tutkimuksessa tullut esiin. Pienyritysten mittaristoprojekteissa erityisen huolellinen valmistelu on tarpeen. On varmis-tettava, että yrityksen avainhenkilöt ovat selvillä projektin vaativasta luonteesta ja valmiita sitoutumaan projektiin. Vision ja strategian kirkastamiseen sekä tavoitteiden asetantaan on varattava aikaa. Mittariston laatimisprosessin on tärkeää olla sitouttava. Pienyrityksen resurssien niukkuuden vuoksi laadittavan mittariston on oltava kevyt ja edullinen ylläpitää. Pienyritys voi saada mittaristoprojektista apua myös strategisen johtamisen kehittämiseen
Collections
- MTT:n selvityksiä [176]