Väkirehu- ja valkuaistasot lypsylehmien ympärivuotisessa sisäruokinnassa laidunruokintaan verrattuna
Suvitie, Marjatta; Rinne, Kalle; Rinne, Sirkka-Liisa; Ketoja, Elise; Tuuri, Hannu (1997)
Suvitie, Marjatta
Rinne, Kalle
Rinne, Sirkka-Liisa
Ketoja, Elise
Tuuri, Hannu
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
15
Sivut
58 p. + 7 liitettä
Maatalouden tutkimuskeskus
1997
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-479-4
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-479-4
Tiivistelmä
Vuonna 1988-92 suoritetun ruokintakokeen koetekijöinä olivat ympärivuotinen sisäruokinta, sisäruokinta + laiduntaminen, kaksi väkirehu- sekä kaksi valkuaisrehutasoa. Kokeen aloitti 96 lypsylehmää, joista puolet on ayrshire- (ay) ja puolet friisiläisrotuisia (fr). Puolet lehmistä oli kokeen alkaessa ensikkolehmiä. Aineistoa kerättiin kolmen lypsykauden ajalta. Valkuaislisärehun syöttö nosti sekä ay- että fr-lehmien valkuaisen saantia selvästi. Väkirehutasojen välinen ero jäi hieman tavoitetta pienemmäksi. Ympärivuotisella sisäruokinnalla olleiden ay-lehmien kokonaisenergian saanti oli korkeammalla väkirehutasolla selvästi suurempi kuin matalammalla tasolla. Väkirehutasojen välisen eron vaikutus fr-lehmien kokonaisenergian saantiin ei ollut yhtä selvä, sillä matalammalla tasolla fr-lehmät kompensoivat pienempää väkirehumääräänsä pääasiassa heinän syöntiä lisäämällä. Valkuaislisärehun syöttö nosti sekä laiduntaneiden että ympärivuotisella sisäruokinnalla olleiden ay- ja fr-lehmien maitotuotosta kummallakin väkirehuruokintatasolla: fr-lehmien maitotuotoksen nousu oli keskimärin 2,2 kg d-1, ay-lehmien maitotuotos nousi keskimäärin 2,4 kg d-1 matalammalla ja 3,6 kg d-1 korkeimmalla väkirehutasolla. Korkeampi väkirehutaso nosti maitotuotoksia fr-lehmillä keskimäärin 1,9 kg d-1 ja ay-lehmillä keskimäärin 1,4 kg d-1 koko kokeen aikana. Tosin ay-lehmien väkirehutason nosto ilman valkuaislisää ei näyttänyt vaikuttavan mainittavasti maitotuotoksiin, mutta valkuaislisärehua syötettäessä korkeampi väkirehutaso nosti tuotoksia erityisesti toisen ja kolmannen lypsykauden lopussa. Sekä ay- että fr-lehmien aineistossa oli myös todisteita siitä, että tuotokset nousivat sisäruokintaryhmällä, sen sijaan laidunryhmällä tällaista todistetta ei esiintynyt. Laidunryhmän aineistossa oli todistetta siitä, että matalammalla väkirehutasolla olleet ay-lehmät lypsivät enemmän kuin ympärivuotisella sisäruokinnalla olleet. Koetekijöillä ei ollut käytännön kannalta merkittävää vaikutusta fr-lehmien maidon koostumukseen. Valkuaislisärehun syöttö vähensi ay-lehmien maidon rasvapitoisuutta. Väkirehuruokintataso ja ruokintatapa vaikuttivat yhdessä sekä maidon rasva- että laktoosipitoisuuteen: sisäruokintaryhmällä korkeampi väkirehutaso vähensi sekä rasva- että laktoosipitoisuutta, mutta laidunryhmällä korkeampi väkirehutaso nosti kumpaakin.