Ryvässipulin viljely ja varastointi
Nissinen, Oiva; Heinonen, Alpo (1996)
Nissinen, Oiva
Heinonen, Alpo
Julkaisusarja
Maatalouden tutkimuskeskuksen julkaisuja. Sarja A
Numero
13
Sivut
21 p
Maatalouden tutkimuskeskus
1996
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-477-8
http://urn.fi/URN:ISBN:951-729-477-8
Tiivistelmä
Vuosina 1991-1994 Maatalouden tutkimuskeskuksen Lapin tutkimusasemalla Rovaniemellä tutkittiin istutustiheyden ja istukaskoon vaikutusta ryvässipulin satoon sekä varastointilämpötilan vaikutusta sipulien säilyvyyteen ja istukkaan ominaisuuksiin. Kenttäkokeissa käytettiin pienisipulista, virustaudeista puhdistettua pohjoissuomalaista (Pudasjärvi) ryvässipulikantaa no. 35. Vertailtavat istutustiheydet olivat 6 x 20, 9 x 20 ja 12 x 20 cm ja istukaskoot 15-24 ja 24-35 mm. Tutkitut varastointilämpötilat olivat 1-3 ºC, 23 ºC ja 1-3 ºC/28 ºC. Viimeksi mainitussa varastointitavassa sipuleita säilytettiin ensin 1-3 ºC:ssa ja 1.3. lähtien 28 ºC:en lämpötilassa. Istutustiheyden ja istukkaan koolla oli erittäin merkitsevä vaikutus sipulisatoon. Pienikokoinen, 15-24 mm istukas tuotti satoa keskimäärin 177 kg/100 m2 ja suurempi, 24-35 mm istukas 239 kg/100 m2. Tiheimmällä, 6 x 20 cm, istutustiheydellä saatiin keskimääräisesti suurin kokonaissato, 250 kg/100 m2. Harvimmalla, 12 x 20 cm istutustiheydellä keskimääräinen sato oli vain 169 kg/100 m2. Suurin yksittäinen sipulisato, 281 kg/100 m2 saatiin 6 x 20 cm istutustiheyttä ja 24-35 mm:n istukasta käyttäen. Vastaavasti pienimmän sadon, 144 kg/100 m2 tuotti 12 x 20 cm istutustiheys ja 15-24 mm:n kokoinen istukas. Istutustiheydestä riippumatta kookas istukas kasvatti kuusi ja pieni istukas neljä sipulia ryvästä kohti. Sipulin koko kasvoi istutustiheyden harvetessa, pientä istukasta käytettäessä 7,7 grammasta 9,8 grammaan ja kookkaampaa istukasta käytettäessä 6,7 grammasta 8,7 grammaan. Tautien aiheuttamat keskimääräiset tappiot olivat kylmävarastoinnissa 23,9 % ja lämminvarastoinnissa 6,0 %. Vastaavat haihduntatappiot olivat 21,7 ja 32,9 %. Keskimääräiset kokonaistappiot kylmävarastoinnissa olivat 45,6 ja lämminvarastoinnissa 38,9 %. Suurimmat, säilytystappiot tapahtuivat 2-3 ensimmäisen, varastointikuukauden aikana. Istukkaan varastointitavalla ei ollut merkitsevää vaikutusta kokeessa käytetyn sipulikannan kukkimisherkkyyteen eikä sadon tautisuuteen.